petak, 17. listopada 2014.

U KUHINJI: Veganska butternut tjestenina

Ono što nam je tjestenina sa tikvicama ljeti, to nam je ovo jelo u jesen! Jednako kao i za tu sa tikvicama i za ovu tjesteninu ćete uprljati samo jedan lonac. Kao što smo već u nekom od prethodnih postova rekle, volimo bundeve i tikve, a s obzirom da ih imamo u velikim količinama (domaće), trudimo se što više ih uključiti u jelovnik! Znamo, zaglavile smo na ovoj namirnici, ali stvarno nam je nepresušan izvor inspiracije za jednostavna, brza i laka jela! :)


Veganska butternut tjestenina

Sastojci (cca za 2 velike + 1 malu osobu):

1 butternut bundeva*
1 velika glavica luka
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
250-300 g tjestenine (tagliattele)
sol
smeđi šećer
mljevena ljuta paprika

* mi otprilike gledamo da bundeve bude oko 200 g po osobi!

Priprema:

Luk nasjeckan na sitno dinstajte na maslinovom ulju u loncu koji po mogućnosti ima šire dno, posolite i pospite sa malo smeđeg šećera! Usitnite češnjak i ubacite ga na luk. Ogulite bundevu i narežite ju na kockice pa kada je luk postane staklast dodajte kockice u lonac! Mješajte bundeve da porumene pa podlijete sa malo vode dodajte papriku i kuhajte dok ne omekšaju! Kada su se kockice raspale ubacite tjesteninu i dodajte vode tek toliko da ju pokrije. Poklopite lonac dok tekućina ne počne ključati, a zatim ga otklopite i pustite da višak ispari! Kada se umak zgusne tjestenina je gotova, probajte, dodatno začinite po želji i servirajte sa malo vlasca i prženim sjemenkama sezama! :) 

Kako vam se sviđa ova ideja? Da li ste već probali praviti nešto slično?
Kako vi koristite butternut bundevu?

Mi smo je do sada pekli, pravili juhu i pekmez, a u arhivi bloga možete naći dosta recepata i sa ostalim vrstama bundeva! 

Ako vaši mali ljudi prave problema oko ove namirnice, svratite na blog Lilihipsteri, gdje ćete naći super simpatičan način za serviranje butternut juhe, koja će zasigurno olakšati nagovaranje mališana! ;)
Tamo smo saznale i za stranicu Fantasy tikve i bundeve sa mnoštvom informacija o ovim divnim plodovima! Pravo otkriće!

Danas je petak, za vikend najavljuju lijepo vrijeme pa nemojte puno vremena provoditi u kuhinji, napravite nešto jednostavno, brzinski i bris van uživati u prirodi! I ne zaboravite da kod nas na fejsu još traje Malinca darivanje pa svratite! ;)

Pozdravljamo vas do nedjelje!
Maje

4 komentara :

  1. super recept.
    ja pravim isto ovako, ali tjesteninu i tikvu posebno, jer ne volim da se skupa kuhaju. i stavim još i malo bibera.

    a od tikve pravim uljevak, supu, pitu, muffine, ovako sa tjesteninom...nisu to neki egzotični recepti, uglavnom sve klasika i jednostavno.

    al nikako da napravim pumpkin pie (za nju treba ona zimska narandžasta tikva), a kćerka me stalno moli da pravimo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma mi i volimo takve jednostavne recepte od par sastojaka, nismo nešto za kompliciranje! ;) Vidiš baš bi mogla uljevak za vikend napraviti, dobro si me podsjetila! A za pumpkin pie kažu da je jako dobra i ona bundeva Istrianka jer je dosta slatka! Mi jedva čekamo turkinju! Nekad mi se čini da ljeti jedemo sve sa tikvicama, a onda od jeseni do proljeća samo bundeve! ;)

      Izbriši
  2. e istrijanku teško da ću naći kod nas, ali zato će ove druge biti, pa valjda ću napraviti tu nesrenu pumpkin pie jednom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma da, mi još imamo, ali totalno je zapostavljena na žalost! Biće za čas mraza pa ćemo moći uživati u slatkoj bundevi! tamo negdje oko božića kako je krenulo! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!