subota, 13. rujna 2014.

U KUHINJI: Pekmez od jabuka i butternut tikve


Da ne mislite da smo pravile samo slano-kiselu zimnicu, danas je na redu jedan slatki zimnički post! Prošle godine smo pravile džem od krušaka i pekmez od šljiva (koji smo ove godine i ponovili jer ga je prošle brzo nestalo), a ove godine smo imale viška jabuka pa smo se odlučile za pekmez od jabuka i muškatne tikve!
Jabuke mogu biti bilo koje, naše su bile domaće malo kiselije, a i od tikvi možete staviti bilo koju muškatnu. Mi smo imali jednu butternut pa smo od jedne polovice napravili krem juhu (koja će biti u nekom od sljedećih postova), a drugu polovicu smo iskoristili za pekmez.

Pekmez od jabuka i butternut tikve

Sastojci:

1 kg jabuka
1/2 kg muškatne tikve
sok 2 limuna
200g šećera (malo više ako su jabuke kisele)
cimeta po želji

Postupak:

Tikvu ogulimo, očistimo od sjemenki i narežemo na male kockice. Jabukeogulimo, očistimo od sjemenki i naribamo uz pomoć ribeža. Na tako pripremljene jabuke i tikvu iscijedimo limune, posipamo cimet i stavimo ih zajedno u lonac. Tako ih kuhamo oko pola sata na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
Kad se jabuke i tikva skuhaju i omekšaju dodamo im šećer i malo pojačamo vatru. Kuhamo još 15-tak minuta neprestano miješajući sve dok se pekmez dovoljno zgusne. Malo ohlađeni pekmez ubacimo u blender i miksamo do željene teksture. Gotovi pekmez uspemo u prethodno sterilizirane staklenke koje dobro zatvorimo. Potom staklenke okrenemo naopako na 10-tak minuta pa pekmez ostavimo da se potpuno ohladi.


Prava jesenska poslastica od koje će vam cijeli dom zamirisati!

Je li vam se svidio naš tjedan zimnice

Sutra se malo odmaramo od kuhanja i vraćamo se modiranju ;)

Do čitanja,
Maje

2 komentara :

  1. ovo danas pravim :) baš gledan šta da napravim sa ovom tikvom doma :D

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!