ponedjeljak, 10. kolovoza 2015.

DIY: Svijeća protiv komaraca

Iako je ljeto već odavno počelo, još uvijek nije kasno za borbu protiv dosadnih krvopija koje u našim krajevima možemo naći i do kasno u jesen, ponekad čak i zimi! I dalje većinu vremena provodimo vani, a kako bi boravak na zraku bio ugodniji, tu je svijeća sa eteričnim uljem citronele koju vrlo lako možete napraviti sami! Nedavno smo vam pokazali kako napraviti maslac u kockicama sa eteričnim uljem citronele i lavande, kao prirodnu alternativu kupovnim sredstvima protiv komaraca, a danas nastavljamo borbu! ;)

*FOR ENGLISH VERSION CLICK HERE*

Što vam je potrebno:

metalna šalica ili mala staklenka, vosak (možete koristiti stare svijeće), eterično ulje citronele, fitilj 2 štapića za ražnjiće, 2 gumice, stara šerpica za topljenje voska ili šerpica i limenka od kave, nož i daska, škare.


Postupak:

Narežite vosak na manje komade i otopite ga izravno u staroj šerpici koja vam više neće trebati ili u šerpicu koju koristite za kuhanje sipajte vodu i zagrijte ju do ključanja, a vosak stavite u limenku pa limenku potopite u kipuću vodu. 

Dok se vosak topi, namjestite fitilj na sredinu čiste metalne šalice (ili staklenke) i učvrstite ga između dva štapića spojenih gumicama kako bi ostao na mjestu. Vosak koji se topi ipak nemojte ostavljati bez nadzora dugo!

Kada je vosak otopljen sklonite ga sa vatre, ostavite da se malo ohladi i dodajte oko 50 kapi eteričnog ulja citronele, ovisno o veličini svijeće, može i više.

Sipajte vosak u metalnu šalicu pazeći da se fitilj ne pomakne pa ostavite da se vosak stisne na sobnoj temperaturi.


Kada se vosak stisnuo, odrežite višak fitilja škaricama.

I to je to! Mi smo ovu svijeću koristile tijekom ljeta i zadovoljne smo kako funkcionira pa se nadamo da će i vama pomoći! Ako nemate problema sa komarcima na isti način možete napraviti mirisnu svijeću sa omiljenim eteričnim uljima, a u slučaju da svijeću želite koristiti u kući, vodite računa o kvaliteti sastojaka koje koristite! Ako ništa drugo, ovo je odličan način da reciklirate ostatke svijeća ili napravite nekome zgodan handmade dar!



Prošle godine smo na sličan način pravile svijeću za kampiranje i malu prijenosnu svijeću u staklenki od kašice za bebe, a ove godine na more obavezno nosimo i našu novu svijeću protiv komaraca! ;)

Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste već nešto slično pravili i sami?

Ako se odlučite isprobati ovaj tutorial, javite nam svoje utiske i šaljite fotkice!

Uživajte u toplim ljetnim večerima bez komaraca!:)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6:

  1. Jao komarci, cim se setim Darde odamh mi oni padaju na pamet.
    Ova sveca tako divno izgleda, i nadam se da moze da vas spasi od sitne te napasti :)
    Na svu srecu kod nas ih nema, prskaju ih.Ali ima previse nekih buba i musica, koje idu na svetlo i sve mi prozore uprljaju. :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga, ja sam bila skeptična,jer su ovi naši komarci stvarno otporni na sve skoro,ali jako sam zadovoljna! Koristimo ju već neko vrijeme i djeluje! ;)

      Izbriši
  2. Vau, svaka čast za post. Mnogo mi se sviđa recept, baš imam jednu ovakvu šoljicu koja me čeka za neki diy projekat pa ću probati ovo da napravim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Jako nam je drago da ti se sviđa! Stvarno je super lako i nema tu neke velike mudrosti! Pošalji fotkice ako napraviš! ;) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!