ponedjeljak, 15. rujna 2014.

DIY: Boce za ulje i ocat


Volimo kad si možemo priuštiti neki novi alat, pogotovo jer u jednom trgovačkom lancu često bude stvarno dobrih hobi alata po povoljnim cijenama! Obično ga kupimo ne planski bez da nam stvarno treba, ali još prije nego dođemo na blagajnu u glavi imamo bar tri projekta za koji ćemo ga koristiti! Tako je bilo i sa ovim ručnim strojem za graviranje! Jednostavno nismo mogle proći pokraj njega! :)
Prvo što smo odlučile napraviti s njim su ukrasne boce za ulje i ocat!   


Što vam je potrebno:

2 prazne čiste boce*, strojčić za graviranje stakla, masne boje ili permanentni flomaster **, zaštitne naočale, čepići za uši (nisu obavezni, ali poželjet ćete ih ;))

* Mi smo koristile četvrtaste boce od maslinovog ulja jer je staklena površina ravna što olakšava graviranje.
** Mi smo koristile masne boje jer smo samo u grubo skicirale ono što ćemo gravirati, a ako planirate raditi nešto složenije preporučamo flomaster!


Postupak:

Prvo dobro operite i osušite boce, a zatim na njih nacrtajte ono što želite gravirati! Za prvi put preporučamo nešto jednostavno osim ako niste stvarno vješti sa takvim stvarima, mi nismo! Naše boce su bile zelene, a ako se odlučite za prozirne, svakako stavite sa stražnje strane tamni papir da vidite crtež, u tom slučaju ono što ste gravirali će se na kraju vidjeti samo ako tekućina koja je u boci nije prozirna, dakle za ulje i ocat bi možda bila bolja tamnija boca! ;)


Slijedi graviranje! Strojčić koji mi imamo je jako lagan pa je s njim i stvarno lako raditi! Bitno je da ga držite u ruci kao da pišete i da vam je ruka s kojom radite čvrsto oslonjena na stol! Obavezno stavite zaštitne naočale kako vam komadić stakla ne bi završio u oku! Također ne bi bilo loše da gravirate na podlozi koju kasnije možete istresti  i oprati, recimo na pvc stolnjaku! Kada ste gotovi, boce isperite pod mlazom vodom, a potom skinite ostatke masne bojice ili flomastera i gotovi ste! :)


Mi smo baš zadovoljne kako su naše boce ispale iako su linije i slova dosta grbavi i nepravilni!:)


Kako se vama sviđaju? Da li ste već radili nešto slično?

Nas dvije se baš veselimo graviranju, stvarno je zabavno, ako izuzmemo groznu buku koju uvijek možete riješiti parom čepića za uši! ;)

Svašta nešto već imamo u planu, a posebno nas veseli jer ćemo sada moći ukrasiti staklenke sa domaćim džemovima, ajvarom i ostalom zimnicom kada ih nosimo nekome na dar!

Što vi kreativno radite dok pada kiša?

Pišite nam!

Pozdrav od Maja! :)

Broj komentara: 10 :

  1. zgodna je ova ručna graverka baš.
    sad bih i ja jednu, mada pravo da vam kažem pojma nemam šta bih ja to gravirala, ali eto kao nek' se nađe :)

    ne radim ništa dok pada kiša....mislim ne radim ništa novo, uglavnom stare provjerene zanimacije: šivanje i vezenje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nešto bi već gravirala! Eo možeš teglice za kiselu papriku! ;) Ja bi sad sve izgravirala i prozore i vrata! :)

      Izbriši
  2. Jooj, super! Prosle godine sam frendicama za Bozic poklanjala domaći piling od smeđeg šećera (koji je božanstven, btw. ;) ovo bi sjelo samo tako da sam ga imala.. Napisete mi u poruci koji centar i koliko novaca? Priti pliz. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E baš to, idealno za darove! Pišemo na fejs! ;) Tenksić! :)

      Izbriši
  3. Koliko kosta i kako se zove taj rucni graver?Poz

    OdgovoriIzbriši
  4. Wooow, predobro izgleda. Juuuj da to imam doma, mislim da nebi bilo staklene površine koju nebi "ogrebla" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala! Nećeš vjerovati, baš smo razmišljale što sve bi mogao napraviti netko kao ti ko, za razliku od nas, lijepo piše i divno crta! ;)

      Izbriši
  5. Sjajno ! Posebno mi se dopada sto crtez podseca na grancice ruzmarina (namerno? :) ).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Ma nije namjerno, to je bio neki najjednostavniji mogući motiv koje smo bile u mogućnosti izvesti! Za prvi put! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!