srijeda, 30. travnja 2014.

U KUHINJI: Domaći sirup protiv kašlja

Ako ste prehlađeni i muči vas dosadan, suhi kašalj evo jednog jednostavnog prirodnog recepta za sirup kojeg možete na brzinu napraviti kod kuće. Otkako smo ga prvi put probali ne kupujemo više sirupe protiv kašlja u ljekarnama jer je ovaj od prirodnih sastojaka i stvarno pomaže, a još je uz to i vrlo ukusan!


Domaći sirup protiv kašlja

Sastojci:

12 velikih žlica šećera (bijelog ili smeđeg)
2 dl vode
10-tak lovorovih listova
sok 1 limuna
1 žlica osušenih listova kadulje ili bijelog sljeza (korijen ili listovi)

Lovorov list ima mnoga ljekovita svojstva, između ostalog smiruje infekcije, ublažava kašalj, potiče iskašljavanje sluzi i olakšava disanje čisteći gornje dišne putove. Kod bijelog sljeza ljekoviti su i listovi i korijen pa možete staviti oboje. On također pomaže u liječenju dišnih putova, bronhitisa, kašlja, upale grla, astme...Ako nemate sljeza jednako dobro će vam doći i kadulja koja pomaže kod upala grla, potiče iskašljavanje i liječi promuklost. Kad još k tome dodamo i limun koji je poznat po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima i vitaminu C, ovaj sirup će vam sigurno pomoći!

Postupak:

U posudu stavite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi i karmelizira pri tom pazeći da vam ne zagori! Kada se šećer karmelizirao, prelijte ga vodom i dalje zagrijavajte dok se karmelizirani šećer potpuno ne rastopi u vodi. Otopini dodajte listove lovora, sljez/kadulju i tako kuhajte na laganoj vatri 20-tak minuta. Ugasite vatru i ostavite sirup da se potpuno ohladi (bit će gušći kad se ohladi), procijedite ga pomoću cjedila i na kraju dodajte ocijeđeni sok limuna. Dobro promiješajte i prelijte u staklenku, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku pa ćete ga moći koristiti nekoliko mjeseci!


Sirup bi trebao biti lagano gust i slatko - kisel, a možete ga piti na žličicu nekoliko puta na dan. Jako je fin pa ga i djeca obično bez problema popiju, a ako ne žele možete im ga staviti u čaj umjesto meda.

Da li ste već isprobali neki domaći sirup protiv kašlja?
Kako ga pravite?

Nadamo se da vam neće često trebati, ali dobro je biti spreman! :)

Hvala na čitanju

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 12 :

  1. Bas korisno! Gde bih nasla slez ili kadulju? Verovatno u zdravoj hrani..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Kod nas sljeza i kadulje ima u običnim ljekarnama, ali kontam da ima u zdravoj hranji!

      Izbriši
  2. joj, joj, vratile ste me u dane vrtića kad sam pravila mojoj I. ovaj sirup...sva se naježim kad se sjetim kašljanja po cijele noći i dane, uh!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oooo da! Mi smo još uvijek tu, a nismo još ni do vrtića došli! ;)

      Izbriši
  3. moja mama ga radi za naše male i nas velike :) ove zime, kad je harala gripa, popili smo bocu od 1 litre

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super je kad ima tako nekih prirodnih stvari koji pomažu, ježimo se od davanja lijekova klincima, bar ovako kad nije nešto ozbiljno i kad možemo izbjeć! ;)

      Izbriši
  4. Hvala! Dobila sam zimus sličan recept, ali s 1l vode, i to nije dalo rezultata, srećom moji klinci vole čaj od kadulje. Svakako ovo spremam!

    OdgovoriIzbriši
  5. savršen je, nešto vrlo slično i sama spremam.
    Majčica priroda se za sve pobrinula!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Tako je! Iako je često lakše otići u ljekarnu i kupiti gotovo, mi smo uvijek za ovu varijantu! ;)

      Izbriši
  6. Maje, hvala za ovo! Mi vučemo kašalj već duže. Ovo će biti spremno već danas.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost i kod nas ista situacija! Svi su balavi u vrtiću pa samo ide u krug! Ovaj sirup nam stvarno pomaže, ali M. je imao probavnih problema pa smo morali izbjegavati šećer! Sad kad se situacija unormalila, sirup je spreman! Nadam se da ćemo se ovih dana konačno uspjet naspavati svi! Brzo ozdravite i javi kakvi su utisci! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!