ponedjeljak, 11. studenoga 2013.

U KUHINJI: Pitice od jabuka i brusnica


Nema ništa bolje od slatkih domaćih jabuka! Drvo je obrano i plodovi su spremljeni na hladno! Pošto voćku ne tretiramo, dio jabuka je malo oštećen ili crvljiv, i one prve dolaze na red, jer ne bi mogle dugo stajati! Jabučice su savršeno voće za razno razne kolače, a danas smo odabrale nešto super jednostavno i brzo! Ove pitice smo i prije radili, ali četvrtaste i veće, a za ovu varijantu smo se odlučile tek kada smo nedavno kupile plastično kuhinjsko pomagalo za raviole!


Pitice od jabuka i brusnica

Sastojci za 12 pitica:

3 srednje jabuke
1 limun
1 naranča
250 g lisnatog tijesta
smeđi šećer (2 žlice + malo za posipanje)
cimet
đumbir (svježi ili u prahu)
3 žlice meda
šaka suhih brusnica

Postupak:

Tijesto smo kupili smrznuto, pa smo ga izvadili i ostavili na sobnoj temperaturi da se otpusti prije valjanja! Dok se tijesto otpuštalo, ogulile smo i očistile jabuke te  ih nasjeckale na sitno! Iscjedile smo sok 1 limuna, naribale malo đumbira i pripremile brusnice.
Jabuke, sok limuna, 2 žlice smeđeg šećera, malo naribanog đumbira i šaku brusnica smo pomješali u šerpici i stavili na srednje jaku vatru! Kada se smjesa zgusnila, maknile smo ju sa vatre i ostavili da se ohladi!
Iscjedile smo 1 naranču, dodale joj med, dobro sve pomješale i malo ugrijale!
Kada se tijesto otpustilo razvaljale smo ga vrlo tanko, pa smo našim pomagalom promjera 9,5 cm izrezale 12 krugova!
Jedan po jedan krug smo stavljale u pomagalo! Rubove smo namazale sokom od naranče sa medom, a u sredinu smo stavile po žličicu smjese od jabuka i preklopile da se zalijepi!
Ako nemate to plastično čudo, tijesto izrežite nekom većom čašom ili pravite četverokute nožem (ako je manjeg promjera, stavite manje fila, ako je pitica veća, više!), namažite rubove, preklopite i vilicom stisnite rubove!
Pitice smo poslagale na masni papir u tepsiji i pekle na 200 stupnjeva!  Nakon 10ak minuta, kada je tijesto počelo rumeniti, izvadile smo pitice, premazale ih sokom od naranče sa medom, posule smeđim šećerom i vratile u pećnicu na 5 minuta!


Kada su pitice bile pečene, izvadile smo ih i poslagale na rešetku da se ohlade!




I to je to! :) Ako koristite svježe lisnato tijesto ova slastica vam može biti gotova za svega pola sata! 

Jednostavno, brzo i fino! Baš po našem ukusu! ;)

Koji su vama najdraži kolači od jabuka? I kakve sve pravite?

Do čitanja, dobar tek! ;)
Maje

Broj komentara: 11 :

  1. Volim sve sa jabukama. Ja sam bas za vikend pravila crumble od jabuka i krusaka - najlepsi slatkis, jos kad se servira sa sladoledom od vanile <3

    OdgovoriIzbriši
  2. Moracu da i ja isprobam ovaj recept ili onaj hrskavac ili kako ste ga nazvale sa ovasom.
    Divne recepte imate i prave ste domacice.Volim!! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. nedavno sam kupila ovo plastično čudo i baš ću ga isprobati ovako. mislim da ne bi bilo loše ni sa običnim prhkim tijestom, ali manje jabuka staviti da tijesto ostane hrskavo.
    ma kako god, super je recept i taman da zabavim i kćerku :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma to plastično čudo pruža brojne mogućnosti i jedva čekamo da sve što nam pada na pamet stignemo i isprobati! Samo trebalo bi nabaviti i neko većeg promjera! E to bi bio posao! ;)

      Izbriši
  4. Hvala puno, ovo nas je baš razveselilo! Provjerile smo stranicu i registrirale smo se! :) Sviđa nam se ideja i izvedba! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super recept! Nedavno sam pravila pržene jabuke. Ogulim ih, narežem na kolute 1 cm debljine i umačem u smjesu kao za plačinke. Pržim ih u ulju i posipam mješavinom cimeta, šećera i ribane čokolade.
    Volim vašu stranicu:-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joooj to jako volimo! jabuke u šlafroku! podsjeća nas na djetinjstvo i bake! dugo to nismo pravile, baš dobro da si nas podsjetila! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!