srijeda, 20. studenoga 2013.

U KUHINJI: Kava i mini muffini od turkinje

Prvi mraz je odavno prošao, što znači da su bundeve turkinje spremne za jelo! :) Slatke i mekane turkinje su uz pečeno kestenje prave vjesnice jeseni! Volimo ih pečene, u pitama i kolačima, ali i u toplim napitcima!  Ako društvo nije dovoljno veliko, a bundeva jest, često ostane po koji komad, kojeg bi stvarno bilo šteta baciti! E upravo zato ćemo vam danas pokazati što možete napraviti od ostataka pečene turkinje! :)

Kava s turkinjom

Ovo je nešto što nas veseli i grije svake jeseni! Čim u pećnici zamiriši bundeva, svi sastojci su već spremni i ne čekamo da vidimo hoće li koji komad ostati! Pravimo je odavno i na žalost ne znamo više gdje smo našle recept, i da li je uopće bio ovakav, jer ga nismo ni zapisale! :)

Sastojci (po šalici):

1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice prokuhale vode
2 žličice instant kave
1 žlica meda
3 vrhom pune žlice pečene turkinje
malo ruma
prstohvat cimeta
prstohvat muškatnog oraščića

Postupak:

Ogulite jedan srednje veliki komad (ili više) pečene turkinje, odgrabite 3 vrhom pune žlice i  prelijte sa pola šalice mlijeka pa sve dobro izmiksajte štapnim mikserom dodajte začine i stavite na vatru da prokuha! Kada je prokuhalo procijedite i dodajte med i rum, a na kraju i  kavu koju ste napravili od  pola šalice kipuće vode i 2 žličice instant kave. Sve dobro umutite pjenjačom ili mikserom sipajte u najdražu šalicu i servirajte uz mini muffine od bundeve, naravno! :)


Mini muffini od turkinje

Ovi mirišljavi kolačići su nas osvojili na prvu i pravimo ih uvijek kada ima turkinja, posebno ako se desi da bundeva koju smo ispekli nije dovoljno slatka! Recept je improviziran i temelji se na neka dva recepta kojima više ne znamo porijeklo!

Sastojci (za 20-ak mini muffina):

3/4 šalice pirea od pečene turkinje
1 šalica brašna
2 jaja
2 žlice meda (ili više ako volite slađe)
80 g čokolade za kuhanje
4 žlice margarina za kolače
1/2 žičice sode bikarbone
prstohvat soli
1/2 žličice cimeta
1/4 žličice muškatnog oraščića

Postupak:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite kalupe za mini muffine.
Otopite čokoladu i margarin na pari. 
U brašno dodajte sodu bikarbonu i prstohvat soli, pa dobro promješajte.
Mikserom umutite med (ili šećer) i jaja, pa dodajte brašno, žlicu po žlicu, i nastavite miksati. 
Ogulite komade pečene turkinje, pa štapnim mikserom sa noževima napravite pire.
Podijelite smjesu od brašna, meda i jaja na pola, pa u jednu polovicu dodajte otopljenu čokoladu, a u drugu pire od bundevu i začine! Svaku smjesu dobro promješajte i u kalupiće stavite po žličicu jedne, pa druge smjese! Mi nekada na dno stavimo čokoladnu, a gore smjesu od bundeve, a nekada obrnuto! 
Muffine pecite 20ak minuta, ovisno o jačini vaše pećnice!


I to je to! vaši ostatci su poprimili novi, fini oblik! :)

Naravno, oba recepta možete praviti i u veganskoj varijanti, samo za kavu koristite neko biljno mlijeko, a za muffine umjesto 2 jaja možete koristiti 2 žlice mljevenih sjemenki lana koje ste potopili u 6 žličica vode i ostavili da nabubre! Umjesto meda jednostavno koristite šećer ili neko drugo biljno sladilo! Ako se odlučite za vegansku varijantu, smjesu sjemenki lana i šećera kod miksanja malo razrijedite toplom vodom  (sa cca pola šalice), jer ćete u suprotnom kada budete dodavali brašno dobiti tijesto, a ne tekuću smjesu koja bi trebala biti nešto gušća od smjese za palačinke!

Kako vam se sviđaju naše bundevaste slastice?

Do čitanja, dobar tek! :)
Maje

2 komentara :

  1. Ovo mi zvuči i izgleda jako lepo.
    Volim kod Vas to eksperimentisanje sa raznim načinima u spremanji pravih delikatesa!!
    Volim ovu kavu od bundeve!!

    OdgovoriIzbriši
  2. :) a mi volimo što nam uvijek nešto lijepo napišeš! ;) :*

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!